Eklenme tarihi: 19/02/2021 – 10:57

Son güncellenme tarihi: 15/02/2023 – 17:50


HAYATIMIZA NEŞE KATAN,GÜLÜMSETEN RENKLİ İNSANLAR..
Onlar bizlere her zaman canlı, taptaze, ölümsüz anılar bırakarak göçerler aramızdan.Ve biz onları hiç unutmayız.
Tıpkı şarkıdaki gibi!!
“Yıllar geçse de üstünden, bu (Gemlik) seni unutur mu?”
Bizde unutmadık rahmetli Fethi Kalkan’ı..
Herkes onu ARAP FETHİ olarak bilirdi.
Eskiden Gemlik’de herkes birbirini lakaplar ile tanırdı.

NEDEN ARAP FETHİ?

Rahmetli abisi Adem Kalkan’ın kızı Hülya Kalkan; ailesi ile ilgili yaptığım (gazetede yayınlanacak) röpörtajında şöyle anlatıyor.

Dedemler mübadelede Preveze’den gelmiş. En büyük halam geldiğinde 2 yaşındaymış. Babam ve amcamlar Gemlik’de doğmuş. Dedemin erkek kardeşi Hüseyin Arabistan’da askerlik yapmış, orada ölmüş ve gömülmüş. Dedem Manav Yakup’a çok esmer olduğu için Arap Yakup derlermiş. Bu lakap esmer olan amcama da miras kalmış. Fethi Kalkan’ı yakından tanıdığım zamanlar.. Her ikimizde esnaftık.1995 yıllarında benim Balıkpazarı 1. caddede eşofman sattığım iş yerim vardı, Fethi Kalkan’da 1.kordonun(Avcı Gazinosu’nun olduğu yerler) sonunda seyyar ayakkabı satardı. Yüncü dükkanlarını kaparak ayakkabıcılığa başladığı zamanlardı. Selamlaşır konuşurduk; daha doğrusu dükkanımın önünden her geçtiğinde, ”İki esnaf dertleşirdik esnaflık üzerine” desem daha doğru olacak. Sanırım pek kimseye sıkıntısını yansıtmaz, neşe ve canlılık ile insanlara güler yüzle hizmet ederdi..
Sahile dizerdi kutu kutu ayakkabıları, bir kısmını da dökerdi yerlere. Başlardı “VİVA VİVA” diye bağırmaya. Bütün hanımlar beyler toplanırdı başına. Şunu da ver, bu da olsun, şu numara, şu renk var mı diye kapış kapış satılırdı ayakkabılar. Çok para kazandı mı? Sanmam. Kolay değildir insanlarla uğraşmak, sabır işidir esnaflık.
Onun hakkında yazılanlara geçmeden önce oğlu Levent Kalkan ile görüştüm..
Babası kadar annesi de Gemlik’in meşhur bir terzisiydi. Sunğipek Fabrikası mensupları ve Gemlik’in hanımları ona dikiş diktirmek için sıraya girerdi. Bildiğim kadarı ile kendi gelinliğini de dikmişti. Eski terziler gelinlikler, dopiyesler, ceketler, mantolar her şeyi özenle dikerlerdi.


FETHİ KALKAN KİMDİR?
Doğum Tarihi : 1932
Ölüm Tarihi : 2005
Ölüm Sebebi : Mesane Kanseri
Eşi : Sevim Kalkan
Çocukları : Levent, Bülent, Cüneyt , Haydar Cenan olmak üzere 4 çocuk babasıdır.
Meslek : Sunğipek Fabrikası işçi-emekli , el örgüleri satıcılığı, ayakkabı satıcılığı.

 

Yaşam Öyküsü : Bursa ili Gemlik ilçesinde; 1 erkek, 3 kız kardeşten sonra beşinci çocuk olarak doğmuştur. Babası Gemlik’de manav, annesi ev hanımıdır.
Abisi ile birlikte Sunğipek Fabrikasın’da çalışmıştır.1961 yılında Sevim Kalkan ile evlenmiştir.1976 yılında Sunğipek Fabrikası’ndan emekli olduktan sonra; emekleri ile bizzat kendi çalışarak ailesinin geleceği adına, şu an halen Çukurbahçe’de bulunan 3 katlı evinin inşaatını tamamlamıştır.
Emekli olduktan sonra ticari hayata atılmış, önceleri branda üstünde sokak sokak gezerek, örgü yünü satarak hem Gemlik’in sevgisini kazanmış hem de ailesinin geçimini sağlamıştır. Daha sonra çalışkanlığı ile Gemlik’te toplam 4 ayrı yerde yüncü dükkanı açarak ticaretine devam etmiştir. Ticarette insanlara olan güveni doğrultusunda her söyleneni doğru olarak kabul eden bir kişiliğe sahip olduğu için, alacak verecek konularından yüncülük mesleğini yürütememiş ve bırakmıştır.


Çalışmayı çok seven, insanlarla diyaloğu çok seven bir kişi doğal olarak çalışmadan duramazdı. Buna mütakip ayakkabıcılık sektöründe seyyar satıcı olarak çalışmaya devam etmiştir. Sunğipek Fabrikası’ndan emekli olduğu 1976 yılından vefat ettiği 2005 yılına kadar; 29 yıl hiç durmadan çalışan, Gemlik’in sevilen yüzü, dürüst insanı, kendinde ne varsa paylaşmayı bilen, parası var yada yok istendiğinde elinde avucunda ne varsa veren bir insandı Fethi KALKAN..
Eşi Sevim Kalkan : Eşine destek olmak hayatı paylaşmak adına evlendiği günden ta ki gözleri bozulup dikiş dikemez hale gelene kadar; Gemlik’te bayanlara dikiş dikmiştir ve kendisi Gemlik’in sayılı terzilerinden biri olmuş, verdiği sözlerin arkasında durma özelliği ,
kişiliği ile Gemlik’de ayrı bir yer edinmiştir.4 çocuğunu da bu iş yükü arasında doğru bir şekilde eğiterek özenle büyütmüştür. Kendisi halen İzmir’de çocuklarının yanındadır.
Çocukları: Babalarından ve annelerinden aldıkları dürüstlük, insan sevgisi ile büyümüş ve onlardan aldıkları özgüvenle kendilerini yetiştirmişlerdir. Halen Levent, Bülent , Haydar Cenan Kalkan; İzmir’de kurdukları Türkiye’nin önde gelen ve ilk 10’nunda bulunan turizm seyahat acentası olan Oteldenal Tur. Tic.Ltd.Şirketi’nin başındadırlar. Cüneyt Kalkan ise kurduğu fabrika ile tüm dünyaya ticari makinelerinin üretimini ve ihracatını yapmaktadır. Çocuklarının bu başarılarının arkasında bir dev olan; onlara özgüveni, çalışmayı, insanları sevmeyi, yardımseverliği aşılayan anne ve babaları olmuş, onlarda her zaman onların izinden yürümekte ve yürümeye devam etmektedirler.
KİMLER NELER YAZMIŞ ? ANILARA YOLCULUK’A…

Tuğal KÖSEMEN..
Biz ailece çok iyi görüşürdük. Taaa çocukluğumdan itibaren; her hafta sonu ya onların evinde ya da bizim evimizde yemekli görüşürdük. Yakup amcanın oğulları Adem abi ve Fethi abi Sunğipek’te laboratuvarda babamla birlikte çalışıyorlardı. Adem abi ve kardeşi Fethi abi laboranttılar. Diğer kardeşleri Feriha abla büküm terbiyede çalışıyordu. Rahmetli Yakup amcanın dükkanı Balıkpazarı’nda evlerine çok yakındı. Yakup amca çok beyefendi ve kibar, ender bir insandı. Hanımı Hayret Hanım teyze de öyleydi. Nur içinde yatsınlar.
Adem Murat YILMAM.
Ben çocukken Lise Caddesi’nin Askerlik Şubesi civarı çocukları olarak sahile indiğimizde, ya maç yapmaya giderken ya da denize kaçarken görürdük amcamızı.. Fethi amcanın satış yaparken ki tiyatral performansı bana her zaman büyüleyici gelmisti.
Müthiş bir insandı. Yaşamımda bana ilham veren birkaç önemli kişiden biriydi. Gemlik’te sanat ile ilgili çok şey yoktu ama Fethi amca gibi karakterler icra ettikleri işlerini bir sanatçının ruh hali içerisinde yapıyorlardı. Onları seyretmek ve dinlemek bambaşka bir yolculuktu, çocuk gözlerimde ve kulaklarımda, insanın ufkunu açan Gemlikliler’den biriydi.

Kime sordum, kimden dinlediysem Arap Fethi’yi, güzel sözlerle andılar. Kimi çalışkanlığından, kimi sanki bir aktör gibi işini istekle ve sanatla yapmasından, kimi insanlığından, kimi eli açıklığından, konuşkanlığından, iyi bir komşu, baba, eş olmasından bahsedecek kadar iyi tanıyor onu. Ekmeğini taştan çıkarırken ihtiyacı olanın ayaklarını ısıtmış, yünler vermiş örüp ısınsınlar diye. Gelen hiç kimseyi boş çevirmemiş, parası olanın da olmayanın da ihtiyacını karşılarmış. Bunları emekli maaşını yatırarak aldığı mallar ile yapmış.
Güzel izler bırakmış, gönülleri fethetmiş sevgi ve özlemle anılan biriydi FETHİ KALKAN.
Gönlü zengin olan bu güzel insanın, makamı da zengin olsun, nurlarda uyusun…
Başta bana aile fotoğraflarını ve babası ile ilgili bilgileri gönderen Levent Kalkan ve kardeşlerine, eşi Sevim Kalkan Hanım’a, yorumları ile değer katan Anılarda Yaşarken Gemlik ailesine, Kios Dergisi ve Serkan Kaynar’a teşekkürlerimle..
REYHAN ÇORUM.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir