Sigara kalp krizini 8 kat arttırıyor

0

Eklenme tarihi: 12/04/2022 – 6:28

Son güncellenme tarihi: 12/04/2022 – 6:28


Uzmanlar sigaranın kalp krizi geçirme riskini 8 kat arttırdığını ifade etti.

İSTANBUL (İGFA) – Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalpten ölümlerin yüzde 50’sinin hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğini belirterek uyarılarda bulundu.Genetiğinizi değiştiremezsiniz ama sigaradan uzak durabilirsiniz.

Sadece sigaradan uzak durmanız halinde bile kalp krizi geçirme olasılığınızı büyük ölçüde düşürebileceğinizin altını çizen Prof. Dr. Barış Çaynak, sigara dışında kalp damar sağlığını tehdit eden tehlikelere dikkat çekti.

Sigaranın kalp krizi geçirme riskini 8 kat arttırdığını ifade eden Prof. Dr. Çaynak, kalp-damar hastalıkları, genetik olarak aktarılan hastalıkların başında geldiğine dikkati çekerek, “Ailede 50 yaş altı kalp krizi geçiren, kalbine stent takılan, by-pass ameliyatı olan ya da inme geçiren birisi ya da birileri varsa; risk altında olabilirsiniz. Düzenli hekim kontrolü hayat kurtarıcı olabilir” dedi.

Şeker yüksekliğinin de kalp hastalığı için büyük risk oluşturduğunu belirten Çaynak, hiperkolesterolemi olup da tedavi olunmadıysa 50 yaşından önce kalp krizi geçirme riskiniz yüzde 50 oranında olabileceğini, yine bu hastalıkları tetikleyen faktörlerin başında gelen strese karşı da meditasyon, yoga gibi yöntemlerden faydalanabilir, gerekirse psikolojik destek alınabileceğini kaydetti.

“Kalp krizi geçirme riski bakımından şişman ve hareketli biri, zayıf ve hiç hareket etmeyen birine göre daha az risklidir” diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, “Sigara, kalp krizi geçirme riskini 8 kat artırıyor. Genetiğinizi değiştiremezsiniz ama sigaradan uzak durabilirsiniz. Bu yüzden kalp-damar hastalıklarına sebep olan tehditlerden korunabileceğiniz tek faktör; sigaradır. Kontrol edilebilir ve engellenebilir. Özellikle genç yaşta iseniz sigara içmeyerek, içiyorsanız bırakarak kalp krizi geçirme riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir